Crez

 

Crezul meu, al familiei mele şi al bisericii în care sunt implicat îşi regăseşte originile la Niceea (325 d. Cr), în primele patru concilii ecumenice, se regăseşte în Crezul de la Westminster (1643-1646), în mărturisirea de credinţă baptistă New Hampshire (1833), dar este dezvoltat în latura pneumatologică conform cu perspectiva teologilor penticostali William Menzies şi Stanley M. Horton.


cruce-si-apa.jpg Cred că…

 1. Biblia sau Sfânta Scriptură este Cuvântul lui Dumnezeu de natură divină, scrisă de oameni inspiraţi în mod divin. Acest Cuvânt este infailibil, inerant şi revelat oamenilor pentru mântuirea sufletelor lor.
 1. Dumnezeu este o Persoană Triunică: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Dumnezeu este Creatorul Universului, un Dumnezeu transcendent, care continuă să se implice activ în creaţia Sa.

 1. Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu întrupat – Mântuitorul, pe deplin om şi pe deplin Dumnezeu. El s-a dat pe Sine Însuşi jertfă de ispăşire pentru păcatele noastre, ca să ne răscumpere prin moartea Sa de sub pedeapsa veşnică.

 1. Duhul Sfânt este Dumnezeu. El participă activ în actul şi procesul mântuirii omului. El creşte Biserica, o sfinţeşte şi o zideşte prin daruri. Duhul Sfânt împuterniceşte Biserica şi pentru lucrarea misionară.
 1. Omul a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, pentru a-I aduce slavă Acestuia. Printr-o alegere voluntară a căzut din această stare, aducând păcatul asupra întregii omeniri.
 1. Omul este depravat total, un păcătos irecuperabil prin sine, neputându-se mântui singur.
 1. Dumnezeu oferă mântuirea prin jertfa lui Isus Hristos, pe baza credinţei şi a pocăinţei, prin har. Duhul Sfânt conştientizează omul de păcat şi îi revelează harul mântuitor. Apoi produce în om lucrarea de recuperare, regenerare interioară, numită naştere din nou, care se reflectă într-un mod nou de viaţă.
 1. Omul regenerat – o fiinţă interioară nouă, face parte din Biserica lui Hristos prin naşterea din nou. Biserica este un mediu în care acesta va creşte şi se va maturiza spiritual. Ea este o congregaţie a credincioşilor botezaţi, adunaţi prin legământul în credinţa şi părtăşia Evangheliei, împlinind poruncile lui Hristos şi fiind guvernată de legile Lui. Ea are ca scop slăvirea lui Dumnezeu prin laudă şi închinare, lucrarea de evanghelizare pentru salvarea oamenilor nemântuiţi şi creşterea celor care fac parte din ea.
 1. Botezul creştin înseamnă scufundarea în apă a credinciosului la vârsta adultă – fiind conştient de legământul pe care îl încheie cu Dumnezeu. Botezul se face în Numele Tatălui, al Fiului şi al Duhului Sfânt pentru a arăta printr-o emblemă solemnă şi frumoasă, credinţa lui în Hristosul crucificat, îngropat şi înviat, ale cărei efecte sunt văzute în viaţa lui prin moartea faţă de păcat şi învierea la o viaţă nouă.

 1. Cina Domnului este un act simbolic de ascultare prin care membrii bisericii, împărtăşindu-se din pâinea şi rodul viţei, comemorează moartea Răscumpărătorului şi anticipează a doua Sa venire.
 1. Va avea loc în viitor un eveniment cosmic – Parousia – revenirea Domnului Isus Hristos a doua oară, plin de glorie, în mod personal şi vizibil.
 1. Va avea loc răpirea – când Isus Hristos va reveni pentru a-şi lua Biserica, Mireasa Lui.
 1. Va fi o judecată finală în Ziua de apoi – o zi pe care doar Dumnezeu o ştie, când va pune capăt acestei lumi. Pentru unii judecata va fi spre răsplată şi pentru alţii va fi spre o veşnică pierzare.

4 gânduri despre „Crez

 1. am citit marturisirea de credinta si am o intrebare referitoare la punctul urmator: „Dumnezeu oferă mântuirea prin jertfa lui Isus Hristos, pe baza credinţei şi a pocăinţei, prin har. Duhul Sfânt conştientizează omul de păcat şi îi revelează harul mântuitor. Apoi produce în om lucrarea de recuperare, regenerare interioară, numită naştere din nou, care se reflectă într-un mod nou de viaţă.” … si anume: cum prin har si in acelasi timp prin pocainta se primeste mantuirea? ma intreb daca nu doar prin credinta se primeste mantuirea.
  multumesc

 2. Eu nu sunt Penticostal dar vreau sa raspund intrebarii tale Daniel, daca stii ce inseamna har, aceasta iti arata ca Harul este un dar nemeritat pe care ti-l da Dumnezeu in momentul cand accepti pocainta de pacatele tale,pt ca Dumnezeu nu iti baga maintuirea pe gat sau cu forta, ci daca te pocaiesti iti da mantuirea. sper ca intelegi acest raspuns. pt mai multe detali 0743534037

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s