Viteza ucide: tragedia ultimului mohican

,,Pasiunea este păcatul tinereţii. Mândria este păcatul vârstei mijlocii. Prejudecata este păcatul celor vârstnici.”

Deunăzi am recitit cartea lui James Fenimore Cooper. Am retrăit-o ca în copilărie când, ascuns seara sub plapumă şi cu lanterna în mână, citeam cu nesaţ istoriile cu indieni şi un soi de cowboy americani, cuceritori de pământuri ale lui Karl May, cărţile fantastice ale lui Jules Verne sau alte minuni ale copilăriei şi adolescenţei. Dar vârsta îşi spune cuvântul. Cândva citeam aceste cărţi cu o inimă aventurieră, visând noaptea ce citeam ziua. Acum, reluând unele dintre ele, le privesc prin multiple filtre. Să fie oare prejudecată?

M-am tot gândit la Uncas – ultimul mohican, cât de ieftin şi-a vândut pielea în finalul cărţii. Îl văd de-a lungul solicitantelor acţiuni militare un tânăr calculat, disciplinat, respectuos cu cei mai în vârstă. Pe măsură ce acţiunile se derulează, tânărul începe să facă greşeli, la început minore, dar culminând cu o greşeală majoră, care l-a costat însăşi viaţa lui. Autorul îl descrie pe Uncas deseori prin remarcile bunului său prieten, vânătorul Ochi de Şoim, punând greşelile tânărului prieten indian pe seama tinereţii şi a pasiunilor nestăpânite.

Pasiuni? Da! Se pare că păcatul tinereţii este PASIUNEA. Nu mă refer la pasiune în sensul atracţiei sexuale a indivizilor tineri, ci la pasiune ca energie ce acţionează cu nesăbuinţă. Cuprinşi de entuziasmul de a-şi realiza anumite proiecte sau de a atinge anumite vise, tinerii nu mai procesează mintal pericolele în care se avântă. Cu cât este mai mare valul, cu atât este mai mare provocarea. Deşi mental şi-au propus atingerea unui anumit scop, energiile pe care le declanşează în îndeplinirea lui sunt de natură emoţională.

Pasiunea lui Uncas – ultimul mohican a fost dragostea pentru o fată albă – Cora, de a cărui lume îl despărţea o prăpastie de nedespărţit. Împins de pasiunea tinereţii şi a eroului, încearcă să o salveze – fără să mai analizeze pericolul ce-l pândea; disperat să o apere de moartea ce o aştepta – se pune neglijent în postura de a deveni victimă a unui sălbatic feroce şi sângeros, aruncându-se neînarmat în faţa acestuia (cartea Ultimul mohican).

Pasiunea lui Asael, un tânăr luptător patriot şi mercenar în armata împăratului David în a-l urmări pe marele luptător Abner – în ciuda avertismentelor acestuia de a se înarma şi de nu se măsura în luptă cu el şi cu experienţa acumulată…l-au ucis (2 Samuel 2: 17-23 – Sfânta Scriptură).

Pasiunea lui Steve Irwin – The Crocodile Hunter de a provoca diferitele animale sălbatice, în special crocodilii şi aligatorii i-au adus faimă, dar şi moartea prematură. Un erou mort este totuşi un erou…mort.

Pasiunea lui Amnon, fiul lui David pentru o iubire interzisă, sora lui vitregă Tamara şi nestăpânirea acestor pasiuni, culminând cu un viol a adus în casa lui David sabia, dezbinarea între fraţi, iar în final….Amnon a plătit cu viaţa (2 Samuel 13 – Sfânta Scriptură).

Oare care este vârsta până la care explodează din noi verva efervescentă? Când începem simţirilor să le cedăm teren în favoarea raţiunii calculate? Oare când se împuţinează energia, creşte viclenia, iar în timp înţelepciunea?

Nu putem fi nedrepţi cu tinerii care debordează de pasiune. Exemple abundă în tineri eroi care au riscat şi au atins culmea. Dar modelul general este că abia experienţa, vârsta, gesturile calculate aduc Everestul la picioarele omului.

Cine ştie, poate autorul – Cooper se regăsea în tabăra celor bătrâni când a scris cartea…şi privea cu prejudecată tinereţea, o vreme a pasiunii care este primejdioasă. Şi ne-a avertizat.

8 gânduri despre „Viteza ucide: tragedia ultimului mohican

 1. Foarte interesant articolul! Mi-a placut mult discernamantul tau in privinta pasiunii tineretii. Cred ca solutia pentru ei este sa pastreze legatura cu un om de incredere, mai mare, care sa ii fereasca de greseli mari. Asa gandes eu..

  Si pasiunea nu este doar a tinerilor, ci poate fi folosita cu intelepciune si de cei mai in varsta.

  Pasiune si entuzism sunt stari similare. Entuziasm vine din grecescul: en – teos (in Dumnezeu). Asa ar trebui sa fim cu totii.

  Doamne ajuta!
  Florin

  • Cand ma refer la pasiune, Florine, ma uit putin mai incolo de entuziasm. E un entuziasm in exces, dublat de un blocaj al mintii – sau un semiblocaj. Sangele fierbe in vene, iar mintea micsoreaza pericolele.

   Cred ca solutia ta este foarte buna. Un prieten mai in varsta, care sa aiba autoritate asupra tanarului si in care tanarul sa aiba incredere. Un mentor.

   Ei bine, tanarul care are un mentor langa el este binecuvantat. Am vazut asta din proprie experienta. Am mai multi mentori, chiar daca nu foarte apropiati, dar am vazut o schimbare in mine in relatia cu ei.

 2. Pingback: Pasiune, mandrie si prejudecata « romoflorin

 3. se pare că am citit aceiaşi autori în copilărie .
  Sunt de acord cu Florin- trebuie să ai legătura cu cineva mai matur spiritual (deseori mai în vârstă ca tine ) .
  se pare că ai vorbit de pasiune , dar aş egala pasiunea tinerilor mai mult cu entuziasmul .
  Cât de cunoscută este aceasta stare …
  Şi cât de mult lipseşte entuziasmul în unii creştini …
  Nu cred că este rău să fiu entuziasmat , depinde pentru ce .

 4. Pingback: Din blogosfera evanghelică clujeană (săptămâna 5-10 ianuarie) « Clujul Evanghelic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s