Lucruri esenţiale despre rugăciune

1. Ce este rugăciunea?

Rugăciunea este modalitatea prin care omul intră în comuniune cu Dumnezeu prin înălţarea inimii şi minţii către El. Rugăciunea se manifestă doar în două moduri generale, găsite sub diferite forme, dar având acelaşi fundament: fie ca o plângere, o cerere de ajutor, o nevoie ce îşi aşteptă împlinirea de la Dumnezeu Tatăl şi Mântuitorul nostru, fie ca o comuniune în adorare şi contemplare a Fiinţei Eterne, nevăzute şi Supreme.

2. Cum ne vorbeşte Dumnezeu?

Dumnezeu ne vorbeşte despre Sine, despre oameni, relaţii şi despre tot ce cuprinde lumea prin Biblie (Sfânta Scriptură) – revelaţia specială, prin preoţi, prelaţi sau pastori – care desluşesc Cuvântul Său şi prin oameni care poartă în ei caracterul lui Dumnezeu. Dar revelaţia finală şi autoritară este Sfânta Scriptură.

3. Cum îi vorbim noi lui Dumnezeu?

Noi ne apropiem de Dumnezeu şi ne deschidem inima faţă de El prin rugăciune. Când se roagă, credinciosul trebuie să fie cu mintea curată, concentrat la rugăciune, deschis să primească din partea lui Dumnezeu o revelaţie.

4. De câte feluri este rugăciunea?

Rugăciunea este de patru feluri: de laudă sau adorare, de mulţumire, de mărturisire şi de cerere.

· În rugăciunea de ADORARE – îL glorificăm pe Dumnezeu pentru atributele şi Persoana Sa;

· în rugăciunea de MULŢUMIRE – îi mulţumim lui Dumnezeu pentru purtarea Lui de grijă;

· în rugăciunea de MĂRTURISIRE – îi mărturisim păcatele noastre şi îi cerem iertare prin jertfa Lui

· în rugăciunea de CERERE – aducem înaintea Domnului nevoile noastre şi ne mărturisim dependenţa de El

5. Unde se roagă credincioşii?

Ne putem ruga la Biserică, acasă, sau oriunde simţim nevoia să vorbim cu Dumnezeu. Ne putem ruga pe stradă, în automobil, în vagonul unui tren, la birou, la şcoală, în uzină. Ne putem ruga pe câmp, în munţi, în păduri sau în singurătatea camerei noastre. Este foarte bine dacă reuşim să ne rupem de gălăgia oraşului şi să ne retragem într-un loc mai liniştit. Asta, ca să ne putem concentra mai bine la rugăciune şi la Dumnezeu, dragostea spre care ne înălţăm inima. Omul trebuie să facă linişte în sine însuşi ca să se poată închina lui Dumnezeu.

6. Când se roagă credincioşii?

Înainte de masă, după masă, dimineaţa, seara, şi oricând simţim nevoia să vorbim cu Dumnezeu. Nu există un orar al rugăciunii, deşi cel mai bine este să ne rugăm atunci când suntem cei mai odihniţi. Găsim în Sfânta Scriptură oameni care se rugau de 3 ori pe zi – Daniel (Daniel 6:13); David îl lăuda pe Dumnezeu în închinare de 7 ori pe zi (Ps. 119: 164); Mântuitorul Iisus Hristos le descoperă sursa puterii Sale ucenicilor în timpul de rugăciune pe care îl petrecea deseori în dimineţile în care ei se odihneau sau în serile în care ei mergeau să se odihnească (Ev Matei 14:23). Apostolul Pavel îndeamnă credincioşii să se roage ,,neîncetat” (1 Tesal. 5:17) – ceea ce înseamnă să trăieşti într-un spirit permanent al rugăciunii.

7. Care este poziţia pentru rugăciune?

Nu există o poziţie specială pentru rugăciune, deşi Biserica a considerat în cursul veacurilor că rugăciunea pe genunchi exprimă cel mai bine supunerea, închinarea şi ascultarea care i se acordă atât regelui ca suveran şi cu atât mai mult lui Dumnezeu ca şi Creator şi Susţinător al Universului.

În limba ebraică şi în limba greacă există patru cuvinte care se referă la rugăciune ca mod de închinare:

  • ebr. shachah care înseamnă proşternere, a omagia (Genesa 18:2)
  • grecescul proskuneo care literalmente înseamnă a săruta arătând reverenţa (Ioan 4:21-24)
  • gr. latreuo care înseamnă a sluji, a lucra (Matei 4:10; Evrei 9:9,10; Apocalipsa 22:3)
  • un cuvânt înrudit este leitourgos care înseamnă o lucrarea preoţească din care provine cuvântul liturghie.

8. Ce schimbări produce rugăciunea în viaţa noastră?

Deşi rugăciunea este considerată de oamenii moderni ca un obicei superstiţios, influenţaţi mai ales de filosoful Nietzsche, care afirma „Este ruşinos să te rogi”, noi considerăm că efectele pe care le aduce rugăciunea în viaţa unui om nu le poate înlocui nimic altceva.

Omul este alcătuit din entitate materială – trupul şi entitate imaterială sau spirituală – sufletul. Aşa cum trupul nu poate trăi în independenţă de mediul înconjurător – deoare are nevoie de aer să respire, tot aşa sufletul a fost conceput de Dumnezeu să trăiască într-un mediu spiritual, care, deşi invizibil, ne înconjoară în permanenţă. Oxigenul sufletului este rugăciunea.

Rugăciunea este urmată întotdeauna de un rezultat, dacă ea este făcută în mod corect. „Nici un om nu s-a rugat vreodată fără a învăţa ceva”, scrie Emerson. Efectele ei se văd în cel puţin 3 lucruri tangibile:

· Efect psihologic şi moral: Transformarea caracterului şi a comportamentului celui care se roagă. Acestui om i se întăreşte simţul spritual şi moral. Dacă un anumit grup social practică rugăciunea – s-a demonstrat că acesta se caracterizează printr-un sentiment al datoriei şi al răspunderii, un nivel mai scăzut al egoismului şi urii şi o mai mare bunătate arătată celorlalţi.

·

· Efect psiho-fiziologic: influenţă asupra sănătăţii şi funcţionalităţii organismului, observată prin linişte interioară, armonie morală şi spirituală, putere mai mare de a îndura sărăcia, calomnia, grijile, de a suporta mai uşor durerea, boala şi moartea. Rugăciunea îi ridică pe oameni deasupra nivelului lor intelectual dobândit prin ereditate şi prin educaţie

·

· Efectul curativ: s-au constatat şi înregistrat foarte multe cazuri în care oameni bolnavi au fost vindecaţi aproape instantaneu de afecţiuni cum ar fi lupusul feţei, cancerul, infecţiile renale, ulcerul, tuberculoza pulmonară şi osoasă. Fenomenul se produce aproape întotdeauna în acelaşi fel – o durere puternică, apoi senzaţia de vindecare. Într-un timp relativ scurt simptomele şi leziunile anatomice dispar. Fenomenul se explică printr-o accelerare extremă a proceselor normale de vindecare. ( Ultimul punct a fost o prelucrare din articolul ,,Rugaciunea” al dr. Alexis Carrel, având ca sursă Casa de Editura Viata Crestina şi pagina de internet http://www.profamilia.ro).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s