Mersul vieţii creştine: cu roata de rezerva sau roata de rulaj? ep. 2

Unul dintre cele mai importante elemente care susţin viaţa creştină, chiar temelia acesteia, este Cuvântul lui Dumnezeu – Sfânta Scriptură.

După ce Duhul Sfânt atinge un om folosindu-se de adevărurile Scripturii şi îl face conştient de viaţa păcătoasă pe care o trăieşte (Rom 10:8-18), decizia acestuia îl poate strămuta în viaţa veşnică. Astfel, problema sufletului ajunge să fie rezolvată, cu toate că acest moment al mântuirii trebuie să se continue cu un proces pentru toată viaţa. Omul îşi găseşte sensul vieţii şi mântuirea.

Dar rămâne de rezolvat o altă problemă, care poate afecta mântuirea – problema vechiului tipar de viaţă. De aici începe lupta pentru sfinţire, o luptă dureroasă cu vechile tipare de gândire, cu vechile obiceiuri. Această luptă cu vechea fire (Rom 7:14-25) este foarte frustrantă şi dureroasă. Miza acestei lupte este formarea chipului lui Hristos în noi, o asemănare în caracter, în gânduri şi acţiuni cu Domnul Isus Hristos.

Sfântul apostol Pavel ne descoperă acest adevăr în 2 Corinteni 3: 18 ,,Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.”

Un rol deosebit – aş spune, chiar fundamental pentru transformarea hristică îl are citirea şi meditarea Sfântei Scripturi. Sunt indispensabile şi celelalte discipline spirituale: rugăciunea, postul, solitudinea, dar prioritar transformării mentale este Cuvântul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel accentuează acest lucru în Ep. către Romani 12: 2 ,, Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” Acest exerciţiu nu este uşor, chiar dacă îL iubeşti pe Dumnezeu, deoarece cititul – ca formă de educare – a devenit un lucru absent în timpurile noastre. Imaginile reprezintă trendul, iar formatele, oricare ar fie ele: jpg, jpeg, tiff, gif, png, sau în formă video: mpeg, avi, asf, wmv, mp4 – sunt deliciul tinerilor, dar şi al celor mai în vârstă. Se formează astfel o generaţie a youtubiştilor. Trist este că, realizăm în cele din urmă, că în locul unor generaţii de creştini transformate, avem o generaţie deformată, cu o dinamică a valorilor distorsionată.

roata-de-lemn

……………………………………………………………………..

Soluţia este întoarcerea la Sfânta Scriptură.

Ea trebuie să facă parte din viaţa noastră, să ne bazăm pe ea, să ne încurajăm din ea, să ne hrănim din ea, să ne bazăm pe promisiunile ei. De aici imaginea din titlu: roată de rezervă sau de rulaj?

Nu vreau să cad în derizoriu, dar imaginea ar trebui să fie destul de sugestivă. Roata de rulaj – sau roţile – este ,,sistemul” pe care lăsăm toată greutatea maşinii în deplasare. De fapt, ea ne uşurează deplasarea. O roată defectă, spartă, dezumflată, opreşte o maşină, oricât de mică sau mare ar fi ea. Este normal ca o maşină să aibă parte integrantă a construcţiei ei roţile. Ar fi o aberaţie să mergi la showroom, să îţi cumperi o maşină şi să ţi se ofere fără roţi. Ieşi în curte să îţi vezi maşina nou-nouţă şi…nu are roţi. Tot aşa, viaţa creştinului fără Hristos şi fără Scripturi este o aberaţie. Este un non-sens, o propoziţie fără subiect şi predicat.

Un alt element ce nu ar trebui să lipsească din ,,recuzita” unei maşini este roata de rezervă. Ea stă cuminte în portbagaj într-un loc special conceput pentru ea sau este ţanţoş fixată pe o portieră exterioară în spate. Este importantă, dar…se poate şi fără ea…până dă maşina de necaz, până se sparge una dintre celelalte. Atunci ea devine centru atenţiei, un MARE AJUTOR în situaţia disperată şi urgentă apărută.

Oare nu ne vorbeşte fiecăruia dintre noi istoria tăcută a roţii de rezervă? Oameni care îl iubim pe Dumnezeu şi ne hrănim din Cuvânt doar la vreme de necaz. Alergăm să găsim răspunsuri pentru viaţă doar când nu mai avem altă soluţie. Oare ce îmi vorbeşte Dumnezeu acum? Când sunt copiii bolnavi, ai datorii, situaţia într-o relaţie este delicată şi dificilă, divorţul se prefigurează la orizont urât, nervii cedează, depresia ucide, firma falimentează…căutăm roata de rezervă.

……………………………………………………………………..

Să ne întoarcem la Sfânta Scriptură în vremurile bune. Să facă parte din viaţa noastră.

Dacă cauţi nişte legi morale care sunt general valabile oriunde şi oricând, un punct care nu se clatină:

Ps.18:30 b Cuvântul Domnului este încercat: El este un scut pentru toţi cei ce aleargă la El.

19:9 Frica de Domnul este curată, şi ţine pe vecie; judecăţile Domnului sunt adevărate, toate sunt drepte.

Dacă cauţi o viaţă sfântă şi putere împotriva ispitelor, poftelor:

Ps. 119:9 Cum îşi va ţine tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău.

Ps. 119:11 Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta!

Ps. 119:92 Dacă n-ar fi fost Legea Ta desfătarea mea, aş fi pierit în ticăloşia mea.

Dacă viaţa te-a lovit şi eşti dezamăgit de evenimentele din jurul tău:

Ps. 19:7 Legea Domnului este desăvârşită, şi înviorează sufletul;

Ps. 119:28 Îmi plânge sufletul de durere: ridică-mă după Cuvântul Tău!

Ps. 119:42 Şi atunci voi putea răspunde celui ce mă batjocoreşte, căci mă încred în Cuvântul Tău.

Dacă ai nevoie de înţelepciune şi îndrumare printre nisipurile mişcătoare ale vieţii:

Ps. 19:7 Mărturia Domnului este adevărată şi dă înţelepciune celui neştiutor.

Ps. 119:105 Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele, şi o lumină pe cărarea mea.

Dacă ai nevoie de bucurie necurmată în inimă:

19:8 Orânduirile Domnului sunt fără prihană, şi înveselesc inima; poruncile Domnului sunt curate şi luminează ochii.

………………………………………………………

Să ne întoarcem la Sfânta Scriptură, la esenţă, la Isus Hristos, Mântuitorul nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s