Mersul vieţii creştine: cu roata de rezervă sau roata de rulare? – ep. 1

Unul dintre cele mai importante elemente care susţin viaţa creştină, chiar temelia acesteia, este Cuvântul lui Dumnezeu – Sfânta Scriptură.

După ce Duhul Sfânt atinge un om folosindu-se de adevărurile Scripturii şi îl face conştient de viaţa păcătoasă pe care o trăieşte (Rom 10:8-18), decizia acestuia îl poate strămuta în viaţa veşnică. Astfel, problema sufletului ajunge să fie rezolvată, cu toate că acest moment al mântuirii trebuie să se continue cu un proces pentru toată viaţa. Omul îşi găseşte sensul vieţii şi mântuirea.

Dar rămâne de rezolvat o altă problemă, care poate afecta mântuirea – problema vechiului tipar de viaţă. De aici începe lupta pentru sfinţire, o luptă dureroasă cu vechile tipare de gândire, cu vechile obiceiuri. Această luptă cu vechea fire (Rom 7:14-25) este foarte frustrantă şi dureroasă. Miza acestei lupte este formarea chipului lui Hristos în noi, o asemănare în caracter, în gânduri şi acţiuni cu Domnul Isus Hristos.

Sfântul apostol Pavel ne descoperă acest adevăr în 2 Corinteni 3: 18 ,,Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului, şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.”

Un rol deosebit – aş spune, chiar fundamental pentru transformarea hristică îl are citirea şi meditarea Sfântei Scripturi. Sunt indispensabile şi celelalte discipline spirituale: rugăciunea, postul, solitudinea, dar prioritar transformării mentale este Cuvântul lui Dumnezeu. Apostolul Pavel accentuează acest lucru în Ep. către Romani 12: 2 ,, Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită.” Acest exerciţiu nu este uşor, chiar dacă îL iubeşti pe Dumnezeu, deoarece cititul – ca formă de educare – a devenit un lucru absent în timpurile noastre. Imaginile reprezintă trendul, iar formatele, oricare ar fie ele: jpg, jpeg, tiff, gif, png, sau în formă video: mpeg, avi, asf, wmv, mp4 – sunt deliciul tinerilor, dar şi al celor mai în vârstă. Se formează astfel o generaţie a youtubiştilor. Trist este că, realizăm în cele din urmă, că în locul unor generaţii de creştini transformate, avem o generaţie deformată, cu o dinamică a valorilor distorsionată.

……………………………………………………………………..

Soluţia este întoarcerea la Sfânta Scriptură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s