Şcolile Recunoştinţei

Psalmi 107:8 O, de ar lăuda oamenii pe Domnul pentru bunătatea lui, şi pentru minunile Lui faţă de fiii oamenilor!

Recunoştinţa reprezintă una dintre cele mai puţin răspândite atitudini printre oameni. Suntem mai degrabă tentaţi să fim nemulţumitori decât recunoscători. Nemulţumirea o întâlnim peste tot unde mergem: la grădiniţă: ,,Iar ţin învăţătorii ăştia copiii până târziu”, pe stradă: ,,Iar e căldura asta insuportabilă”, la lucru: ,,Şefii ăştia nu se gândesc decât la ei”, în familie: ,,Copiii noştri mă stresează cu joaca lor.”

Odată strecurată în viaţa noastră, nemulţumirea ne face să vedem din ce în ce mai mici binecuvântările lui Dumnezeu şi amplifică fiecare circumstanţă nefavorabilă pe care o întâlnim.

Oare ce s-ar întâmpla dacă în fiecare zi am încerca să găsim motive de mulţumire? Cum s-ar schimba viaţa noastră?

  • „Îţi mulţumesc, Doamne, pentru această nouă zi.”
  • „Îţi mulţumesc pentru sănătatea pe care o am eu, familia mea.”
  • „Îţi mulţumesc pentru că pot să umblu, să respir, să văd.”
  • „Îţi mulţumesc pentru familia pe care o am, pentru biserică, pentru prieteni.”

Ceea ce sugerează în mod practic James MacDonald vizavi de recunoştinţă este să creştem numarul ocaziilor de exprimare a recunoştinţei noastre. Nu va fi un lucru uşor, de aceea el propune să trecem printr-o şcoală treptată a recunoştinţei: nivelul gimnazial, liceul şi facultatea recunoştinţei.

RECUNOŞTINŢA ELEMENTARĂ – se predă la nivelul gimnazial. Are ca bază biblică versetul din Evrei 13:15: „… să aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfă de laudă, adică, rodul buzelor care mărturisesc Numele Lui.”

Recunoştinţa elementară presupune decizia pe care o iei ca să îţi manifeşti recunoştinţa faţă de Dumnezeu printr-o mulţumire rostită. Acest lucru nu înseamnă că mulţumirea porneşte din adâncul inimii, dar este o decizie totuşi de a mărturisi mulţumirea pentru ceea ce a făcut Dumnezeu pentru tine, pentru ceea ce ţi-a dat şi pentru ceea ce a lucrat în viaţa ta. Este un fel de a spune: „Doamne, recunosc implicarea Ta în această problemă din viaţa mea.”

LICEUL RECUNOŞTINŢEI – este un nivel mai bun decât cel anterior. Are ca bază biblică 1 Tesal. 5:18 – „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru orice lucru; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi.” Acest fel de mulţumire este o sursă de bucurie atât timp cât nu te confrunţi cu o problemă foarte dificilă. Presupune să îi mulţumeşti lui Dumnezeu pentru orice lucru – să cauţi în orice lucru care ţi se întâmplă acea parte bună care va modela viaţa ta spre mai bine, latura pozitivă în orice circumstanţă a vieţii.

FACULTATEA RECUNOŞTINŢEI – reprezintă nivelul la care Dumnezeu doreşte ca noi să trăim. Este acel tip de recunoştinţă care este caracterizat de încredere deplină în Dumnezeu. Efeseni 5: 18b, 20: „ fiţi plini de Duh… Mulţămiţi totdeauna lui Dumnezeu Tatăl, pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Hristos. Aceasta înseamnă a fi recunoscător tot timpul lui Dumnezeu, a fi recunoscător şi pentru lucrurile bune şi pentru cele rele, convins fiind că în Suveranitatea Lui, Dumnezeu ştie de ce îngăduie pentru acea perioadă respectivele încercări. O astfel de atitudine te menţine pe înălţimile vieţii şi promite biruinţă în orice circumstanţe.

Poate în momentul în care citeşti aceste rânduri despre recunoştinţă treci prin situaţii nefavorabile în viaţă: sănătate ruinată, depresie profundă, durere emoţională provocată de moartea cuiva drag sau de rănile provocate de oameni rău intenţionaţi. Poate treci printr-o lipsă financiară sau printr-o cădere spirituală. Roagă-te, spunându-i lui Dumnezeu: ,,Doamne, nu înţeleg de ce trebuie să trec prin această vale adâncă, însă am încredere că Tu ştii clar acest lucru şi nu ai pierdut controlul. Nu ştiu în cel fel îmi va fi benefic acest test, însă îţi mulţumesc.”

Un alt exerciţiu practic pe care ni-l propune James MacDonald este să luăm în fiecare seară o foaie de hârtie şi un pix şi să notăm 5 motive de mulţumire. A doua zi, de dimineaţă, înainte de a pleca la lucru sau la şcoală, să recitim acele motive de mulţumire şi recunoştinţă, şi încărcaţi cu ele în minte, să începem ziua. Acest lucru trebuie să îl facem în fiecare zi, adică 365-366 zile pe an. Rezultatul garantat este o atitudine mai bună şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu pentru implicarea Lui în viaţa noastră.

Prelucrare după un capitol din cartea lui James MacDonald – Doamne, schimbă-mi atitudinea.

James MacDonald, Doamne, schimbă-mi atitudinea (până nu e prea târziu), Majesty Press, Arad, 2005, pp. 53-75.

Un gând despre „Şcolile Recunoştinţei

  1. Slava Domnului pentru „Scolile recunostintei”! Imi face mult bine acest mesaj. Dumnezeu sa ne ajute sa ne incredem DEPLIN in El, in dragostea Sa dovedita pe Golgota.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s