Drogurile: când iarba devine stăpâna celui ce trebuia s-o stăpânească

Primul lucru care ar trebui clarificat atunci când vorbim de droguri, ar fi definirea acestora. Majoritatea oamenilor consideră că cei care sunt denumiţi generic “drogaţi” sunt persoanele pe care le întâlnim sub vreun pod, sau într-un canal, într-un club de noapte sau în alte locuri mai puţin frecventate de majoritatea populaţiei, cu ochii injectaţi şi roşii, cu pupilele mari, care nu ştiu pe ce lume se află, cu o pungă de aurolac sau alte substanţe toxice, pe care o savurează cu nesaţ. Şi considerăm că aceştia şi-au injectat în venele lor cocaină, heroină sau o altă substanţă halucinogenă puternică sau au consumat-o sub formă de praf, de aceea sunt în acea stare euforică.

De fapt în categoria drogurilor intră mult mai multe substanţe decât ne-am aştepta, unele dintre ele foarte familiare multora dintre noi. Astfel în categoria drogurilor intră: cocaina, morfina, heroina, “iarba”, halucinogene, nicotină, alcool.

narcoman-injectat-cu-drog.jpgÎn toaletele şcolilor şi liceelor, fetele şi băieţii se droghează cu nicotină, iar cei mai îndrăzneţi iau chiar “iarbă.” Anturajul şi presiunea pe care acesta o manifestă asupra tineretului cauzează aduc pe mulţi tineri în pragul de a-şi ruina tinereţea şi viitorul. Barurile sunt pline de astfel de tineri, care consideră că sunt maturi şi trebuie să se comporte ca nişte maturi şi să îşi trăiască viaţa. Astfel creşte în licee numărul elevilor care ajung la ore în stare de ebrietate.

Abuzurile sexuale sau fizice cauzează traume puternice în inimile multor tineri, care, pentru a-şi uita aceste probleme, se aruncă în braţele ucigătoare ale unui astfel de drog.

Singurătatea unora dintre copiii mici, care, în lipsa părinţilor se plictisesc, îi duce la frigider, unde dau de băutura tatălui, şi, în faţa televizorului, o consumă. Astfel se înregistrează cazuri de copii mici, chiar şi de cinci ani, care sunt duşi la spital în comă alcoolică.

Exemplul părinţilor, care fumează pare inofensiv. Însă copilul la şcoală va ajunge să fumeze “iarbă”, gândindu-se că diferenţa nu e mare.

Pentru alţii, nevoia de a evada din mediul ostil în care trăiesc: părinţi neînţelegători, care se ceartă tot timpul, ba chiar se şi bat, nopţi nedormite datorate acestor scandaluri, alte probleme diverse, implicarea în relaţii sexuale nesatisfăcătoare, probleme de ordin financiar, la locul de muncă, la şcoală, tot acest stres acumulat contribuie la dorinţa de a uita aceste probleme, de unde nevoia de a evada gratuit din mijlocul acestora, de a le uita măcar temporar.

Privind statisticile, în Romania problema drogurilor devine tot mai actuală. Peste 500 de adolescenţi încep să consume droguri în fiecare zi, iar media de vârstă a celor care le consumă este din ce în ce mai mică. Acesta este un motiv pentru care trebuie să ne neliniştim şi să luăm măsuri atât în stoparea traficului de droguri, cît şi în ajutarea acelora care trec prin această “vale a umbrei morţii.”

Dar care sunt riscurile pe care le comportă luarea de droguri ? Sau, mai clar spus, ce complicaţii se pot produce în viaţa acelora care şi-au făcut, chiar fără voia lor din a se droga un mod de viaţă, un obicei de care nu se pot lăsa ?

Se poate vorbi despre trei tipuri de complicaţii: fizice, psihice şi comportamentale, însă problema poate cuprinde o paletă de complicaţii mult mai largă.

Complicaţiile fizice cuprind aspecte vizibile, externe, cum ar fi ochii injecţi, pupile înguste, căscat prelungit şi o starea permanentă de somnolenţă şi de oboseală, dar şi aspecte invizibile de natură internă, unde organele interne sunt afectate, dereglate şi obosite de drog, ceea ce conduce la o dereglare internă a organismului.

Putem lua chiar şi un exemplu, des întâlnit în multe familii. Persoana alcoolică din familie merge la un consult medical, şi medicul constată că are ciroză, cancer la ficat. Din ce cauză ? Din cauza alcoolului, care i-a măcinat ficatul.

Apoi se pot constata deficienţe motorii la cei drogaţi. Nu au siguranţă în mişcări, şi nici fineţe, le tremură atât mâinile, cât şi picioarele, iar aceste mişcări nu mai pot fi controlate.

Complicaţiile psihice ţin de natura fiecărui individ. Ele constă în vinovăţie, ruşine şi remuşcări ale “drogaţilor” pentru ceea ce fac. Cei care se droghează sunt conştienţi că ceea ce fac nu este bine, că viaţa lor este de compătimit, însă problema lor este că nu mai pot controla drogul pe care îl consumă, ci sunt controlaţi, dominaţi de acesta.

Mulţi taţi sau mame observă clar cum îşi ruinează familia prin beţiile lor, sunt conştienţi şi le este ruşine, dar nu pot decât să privească la ei înşişi neputincioşi şi să continue alunecarea pe acest tobogan al viciului. Îşi doresc din toată inima să se oprească, însă nimic nu îi opreşte să o facă din nou. Tineri prinşi în ghearele diverselor substanţe halucinogene, sau chiar ale tutunului, vor să se lase, dar nu au forţa necesară să o facă. Le este ruşine, se simt vinovaţi, le pare rău, dar ridică din umeri neputincioşi: Nu pot să mă las !

Unii dintre aceştia devin atât de deprimaţi, încât ajung la complicaţii comportamentale cum ar fi sinuciderea. Privesc spre prezentul ratat şi prevăd viitorul la fel de sumbru, ceea ce îi face să îşi piardă orice fel de speranţă cu privire la viaţă, iar evadarea şi-o găsesc într-o evadare care le afectează veşnicia.

Alte complicaţii comportamentale se manifestă prin refularea într-o activitate sexuală anormală, de aici rezultând multe complicaţii: homosexualitate, lesbianism, h, pedofilie, zoofilie, masochism şi alte aberaţii sexuale.

Abandonul şcolar este o altă complicaţie care se întâlneşte la adolescenţii care se droghează. Le scade interesul atât pentru activităţile şcolare, cît şi pentru a se forma într-o meserie. De fapt drogurile slăbesc capacitatea de concentrare, de aici rezultând şi slabele rezultate pe care aceştia le au în toate domeniile în care sunt implicaţi.

Carenţe comportamentale manifestate prin abuz verbal şi violenţă, prin incapacitatea de a se comporta normal în societate, incapacitatea de a face, de a păstra şi a dezvolta o prietenie serioasă cu persoanele din jur. Acestea se manifestă şi în familie, majoritatea familiilor acestora urmând o traiectorie spre destrămare.

Un alt risc pe care îl comportă luarea de droguri în ceea ce priveşte comportamentul este delicvenţa, care constă în nerespectarea legilor ţării, incapacitatea de a se relaţiona corect la acestea. Aceasta denotă conduita lor morală şubredă şi un caracter care se ruinează pe zi ce trece. Mulţi dintre cei ce se droghează, pentru a se aproviziona din nou cu drog devin spărgători, se alătură unor bande, jefuiesc indivizi sau instituţii, iar în cazuri extreme sunt gata să ajungă la crimă.

Privind la toate aceste riscuri pe care le comportă consumarea drogurilor, soluţia este aceea pe care o dă şi statul: nu vă drogaţi. Este un atentat atât la viaţa celui care foloseşte drogul, cât şi la viaţa celor din jurul lor. Efectul este dezastruos, şi aduce declin în toate planurile omului care a îndrăznit să se complacă într-o astfel de practică: individual, familial, social, economic, emoţional, spiritual.

Observând riscurile pe care le comportă folosirea drogurilor, am putea fi tentaţi să îi desconsiderăm şi să îi marginalizăm pe cei care s-au complăcut în astfel de practici.

Cuvântul lui Dumnezeu ne învaţă să compătimim astfel de oameni şi să fim alături de ei, şi să îi ajutăm să scape din aceste gheare ale Diavolului în care sunt prinşi. Doar când vor observa dragoste şi susţinere din partea celor din jurul lor, vor fi dispuşi să asculte de sfaturile lor şi să lupte pentru ieşirea din această sclavie care îi apasă. E responsabilitatea noastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s